تاریخچه قهوه ترک و قهوه ارمنی

تاریخچه قهوه ترک و قهوه ارمنی

دم کردن قهوه راههای گوناگونی دارد. یکی از این روش‌ها « قهوه ترک » یا « قهوه ارمنی » می باشد. دلیل اصلی نیز این است که این نوشیدنی از طریق فرمانروایی عثمانی به اروپا راه یافت. شیوه‌ی دم کردن قهوه ترک نیز در واقع در این سرزمین پیش از هجوم اقوام زردپوست و چشم تنگ از آن سوی دریای کاسپین (خزر) به این منطقه، وجود داشته است.در واقع غربی‌ها قهوه را نمی‌شناختند و در زمان عثمانی‌ها این کالا از طریق بازرگانی دریایی از بندرهای یمن و شاخ آفریقا و کشورهای آفریقایی به امپراتوری عثمانی و سپس به اروپا راه یافت.

چیزی که می‌توان با اطمینان گفت این است که از منظر حقایق تاریخی، سرزمین آناتولی (ترکیه امروزی) یک سرزمین کُرد، ارمنی، آذری، یونانی نشین بوده است و از زمان یورش اقوام بیابان نشین مغول از آسیای میانه این منطقه امپراتوری عثمانی و سپس کشور ترکیه نامیده شده است. در واقع پس از هجوم این اقوام ترک-مغول جمعیت بزرگی از مردمان بومی قفقاز ( گرجستان، ارمنستان و آذربایجان کنونی ) و آناتولی قتل عام و مجبور به مهاجرت شدند.

به هر صورت باید بازگردیم به موضوع نوشیدنی قهوه. این نوشیدنی و گسترش آن در جهان مربوط است به پیش از اشغال قفقاز و آناتولی توسط ترکان-مغولان و این نوشیدنی در میان مردمان آذری، کرد، ارمنی و… این مناطق رواج داشته است. اما به نظر می‌رسد نام قهوه ارمنی نامی اصیل‌تر و درست‌تر برای این شیوه از دم کردن قهوه نسبت به نام جدید قهوه ترک است.

شیوه دم کردن قهوه ارمنی

پس از این‌که روشن شد نام قهوه ارمنی نامی درست‌تر نسبت به نام قهوه ترک است، بد نیست کوتاه درباره‌ی چگونگی شیوه و روش دم کردن قهوه ارمنی نیز توضیح دهیم. برای سرو این نوع قهوه دانه‌های این گیاه برشته و سپس در بالاترین میزان ممکن پودر می‌شود و همراه با آب و در صورت نیاز شکر در یک قهوه جوش آلومینومی یا مسی ریخته می‌شود.

باید تا جای ممکن برای دم کردن قهوه ارمنی (قهوه ترک!) حرارت و دمای گاز یا آتش زیر قهوه جوش پایین باشد. شاید نیاز باشد بیشتر از ۱۵ تا ۴۵ دقیقه با کمترین میزان حرارت قهوه دم بکشد، هنگامی که خامه قهوه روی سطح قهوه جوش را پوشاند می‌توان گفت که سرو آن به پایان رسیده و آماده نوشیدن است. هرچند معمولا این نوشیدنی را درون فنجان سرو می‌کنند در واقع اهمیتی ندارد، شما می‌توانید در صورت نیاز آن را کمی رقیق‌تر و درون لیوان نیز میل کنید! چه این نوشیدنی را به نادرست قهوه ترک بنامیم و چه به درستی قهوه ارمنی

قهوه و تاریخچه پیدایش آن

قهوه و تاریخچه پیدایش آن

قهوه ابتدا در قرن یازده پدیدار شد، کشف قهوه توسط یک چوپان اهل کشور اتیوپی صورت گرفت، زمانی که چوپان دید گوسفندانش با خوردن برگ‌های یک درخت خاص انرژی مضاعف گرفتن، این درخت را مورد بررسی قرار داد.

پس از مدتی مردم همان قبیله میوه‌ های درخت را جمع کردن و از عصاره آن در غذاهای شان استفاده نمودن و متوجه تاثیر بر افزایش هوشیاری خود شدند و پس از چندین سال به صورت اولین نوشیدنی مورد استفاده قرار گرفت و تا کنون نیز به همین شیوع مصرف می‌شه.

کم کم و در قرن 14 میلادی قهوه رواج یافت و به شبه جزیره عربستان راه یافت و مصرف آن مانند روشی که از مردم اتیوپی آموخته بودند شروع شد، پس از مدتی درخت قهوه نیز برای مصرف مورد نیاز بود که در منطقه ای در کشور یمن کنونی درخت های ابتدایی در این منطقه کاشته شد.

سپس در قرن 15 میلادی قهوه به ترکیه نیز آورده شد و قهوه ترک نیز کار خود را در آن زمان آغاز کرد. ابتدا فقط در قصر سرو می‌شد ولی سپس جزو نوشیدنی های پرطرفدار افراد ثروتمند ترکیه لقب گرفت.

ورود کافا به ایران

کافا نام دیگر قهوه است ، کافا نام جایی است که اولین بار این گیاه در آن یافت شده ، به همین علت این نام را برایش انتخاب کردند، کافا در زمان صفویه توانست در ایران به عنوان نوشیدنی پر مصرف مورد استفاده قرار بگیرد و به علت اینکه ایرانیان مسلمان بودند و نوشیدنی های الکلی را حرام می‌دانستند یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی ها در آن زمان بود.

اما پس از به پایان رسیدن حکومت صفویه و ورود چای به ایران در قرن نوزدم میلادی جایگاه خود را از دست داد. و به کلی از سبد غذایی رومزه مردم خارج شد و جای خود را به چای داد.

تاریخچه قهوه اسپرسو

تاریخچه قهوه اسپرسو

تاریخچه قهوه اسپرسو

اولین بار در سال ۱۸۸۴ فردی به نام آنجلو موریوندو در تورین ایتالیا دستگاهی اختراع کرد که می‌توانست بخار و آب را به صورت جداگانه کنترل کند، ولی این دستگاه به منظور سرو سریع برای مشتری در کافه‌ها و بارها ساخته نشده بود. هفده سال بعد، در سال ۱۹۰۱ لوییجی بتزارا در میلان ایتالیا این دستگاه را بهبود بخشید. سپس در سال ۱۹۰۵ فردی به نام پاوُنی حق امتیاز این دستگاه را خرید و کمپانی‌ای را با همین نام تاسیس کرد. در این کمپانی او روزی یک دستگاه تولید می‌کرد.

دانه مناسب برای تهیه قهوه اسپرسو

باید توجه داشت که برای تهیه اسپرسو می‌توانیم از هر نوع دانه قهوه با هر سطح از برشتگی، استفاده کنیم. در نقاط مختلف دنیا از دانه‌های متفاوتی برای درست کردن اسپرسو استفاده می‌شود. امّا توجه به این نکته الزامی است که استفاده از دانه‌های قهوه ویژه که سطح بالایی از کیفیت را عرضه می‌کنند، بسیار مناسبتر از استفاده از قهوه‌های باز یا قهوه‌های تجاریست. این موضوع بر روی سطح کیفیت اسپرسو نقشی مستقیم دارد.

{{text}}