
تاریخچه قهوه ترک و قهوه ارمنی
دم کردن قهوه راههای گوناگونی دارد. یکی از این روشها « قهوه ترک » یا « قهوه ارمنی » می باشد. دلیل اصلی نیز این است که این نوشیدنی از طریق فرمانروایی عثمانی به اروپا راه یافت. شیوهی دم کردن قهوه ترک نیز در واقع در این سرزمین پیش از هجوم اقوام زردپوست و چشم تنگ از آن سوی دریای کاسپین (خزر) به این منطقه، وجود داشته است.در واقع غربیها قهوه را نمیشناختند و در زمان عثمانیها این کالا از طریق بازرگانی دریایی از بندرهای یمن و شاخ آفریقا و کشورهای آفریقایی به امپراتوری عثمانی و سپس به اروپا راه یافت.
چیزی که میتوان با اطمینان گفت این است که از منظر حقایق تاریخی، سرزمین آناتولی (ترکیه امروزی) یک سرزمین کُرد، ارمنی، آذری، یونانی نشین بوده است و از زمان یورش اقوام بیابان نشین مغول از آسیای میانه این منطقه امپراتوری عثمانی و سپس کشور ترکیه نامیده شده است. در واقع پس از هجوم این اقوام ترک-مغول جمعیت بزرگی از مردمان بومی قفقاز ( گرجستان، ارمنستان و آذربایجان کنونی ) و آناتولی قتل عام و مجبور به مهاجرت شدند.
به هر صورت باید بازگردیم به موضوع نوشیدنی قهوه. این نوشیدنی و گسترش آن در جهان مربوط است به پیش از اشغال قفقاز و آناتولی توسط ترکان-مغولان و این نوشیدنی در میان مردمان آذری، کرد، ارمنی و… این مناطق رواج داشته است. اما به نظر میرسد نام قهوه ارمنی نامی اصیلتر و درستتر برای این شیوه از دم کردن قهوه نسبت به نام جدید قهوه ترک است.
شیوه دم کردن قهوه ارمنی
پس از اینکه روشن شد نام قهوه ارمنی نامی درستتر نسبت به نام قهوه ترک است، بد نیست کوتاه دربارهی چگونگی شیوه و روش دم کردن قهوه ارمنی نیز توضیح دهیم. برای سرو این نوع قهوه دانههای این گیاه برشته و سپس در بالاترین میزان ممکن پودر میشود و همراه با آب و در صورت نیاز شکر در یک قهوه جوش آلومینومی یا مسی ریخته میشود.
باید تا جای ممکن برای دم کردن قهوه ارمنی (قهوه ترک!) حرارت و دمای گاز یا آتش زیر قهوه جوش پایین باشد. شاید نیاز باشد بیشتر از ۱۵ تا ۴۵ دقیقه با کمترین میزان حرارت قهوه دم بکشد، هنگامی که خامه قهوه روی سطح قهوه جوش را پوشاند میتوان گفت که سرو آن به پایان رسیده و آماده نوشیدن است. هرچند معمولا این نوشیدنی را درون فنجان سرو میکنند در واقع اهمیتی ندارد، شما میتوانید در صورت نیاز آن را کمی رقیقتر و درون لیوان نیز میل کنید! چه این نوشیدنی را به نادرست قهوه ترک بنامیم و چه به درستی قهوه ارمنی